Intresset för bullmastiff väcktes i början av 80-talet, då jag på en större utställning fick tillfälle att träffa några representanter för denna härliga ras.

I mitt sökande efter en egen bullmastiffvalp fick jag till slut, genom goda vänner i England, kontakt med COLOMs där jag 1982 fick min första bullmastiff, Colom Stella, som inom några år följdes av Caiterlee Bruce of Colom (Valter), Mirabel of Colom och Colom Toowoomba.

Längre fram tingade jag en valp hos MAXSTOKE och fick 1987 förmånen att få hem Maxstoke MarcoPolo Mary. Samtidigt anlände från JAGOFPEEKO, hanhunden Jagofpeeko Remi.

Under mina resor i England har jag alltid haft ett öga på NAUKEEN. När de hade en kull efter Nauken Night Ranger blev jag givetvis mycket glad över att få välja valp, helt fritt i kullen. Valet föll på Naukeen Aussie.

Nästa import från England var Barrus Macushlah från BARRUS.

Från den finska kenneln BULLBERRY fick jag under nästan två års tid "låna" den otroligt härliga tiken Bullberry Gwendolyn "Vekki", som inte lämnade någon besökare oberörd. Efter Bullberry Gwendolyn och Brinscall Brannigan har jag tiken Bullberry Myfanwy.

1996 gjorde den sedermera välkände Sture sin entré.

Våren 2000 införlivades ytterligare en Bullberrytik i Marco Polo´s. Bullberry Bobbysox, vars far är amerikansk och hennes mor är syster med ovan nämnda Myfanwy.

Våren 2001 kom så "Colin" Cathaljay Marco Polo Colin, från som så många gånger tidigare, Storbritannien. I CATHALJAY´s uppfödning återfinns väldigt mycket av Naukeen och dessutom en del från Maxstoke, bl.a. välkände Monty.

September 2001 kom den tredje hunden från Bullberry i Finland: Bullberry Hippolyta.

Full fart

Sedan 1981 då jag blev involverad i rasen, har jag fött upp 21 bullmastiffkullar. Min målsättning har varit att i mycket liten skala föda upp rastypiska bullmastiffer, som är sunda både mentalt och fysiskt, till seriösa valpköpare.

Våren 2006 kom den hett efterlängtade fawnfärgade franska bulldoggen Marcopolos Valter De L´Amabilité (Valter) imp från Nederländerna. Året därefter anlände nästa fawn ”fralla”, Feniton Faberge (Ester) imp England. När Ove 2009 besökte Australien fick han god kontakt med en uppfödare som erbjöd oss en valp ur en kull som då var några veckor. Då startade undersökningen om hur man skulle få hem en valp. Det till synes omöjliga löstes till slut och (Mary) Bratrice Miss Marcopolos kom till oss juni 2009.

Min enda kull med fransk bulldogg föddes en smällkall januarinatt 2010. I denna kull behöll jag (Ulla) Marco Polos Vinterstorm.

Efter att min sambo Ove avled hösten 2010 har jag helt slutat med uppfödning. Jag har flyttat från vårt hem, som vi byggde just med tanke på hundhållning, till en lägenhet och tog då med mig den franska bulldoggen Ulla. De övriga hundarna är utplacerade hos handplockade familjer och skall inte gå i avel eller utställning.

Februari 2012
Leif Strömberg